Sushi Kraków

Sushi Kraków  » Restauracja »  Sushi Kraków
0 Comments

Bluefin Sushi w Krakowie to miejsce, którego adres powinien poznać każdy miłośnik japońskiej kuchni. Jedzenie jest nie tylko pięknie serwowane, ale przede wszsytkim zachwyca bogactwem smaków. Jest też przyjazne dla wegetarian. Zwykle japońskie sushi kojarzy nam się przede wszystkim z rolkami, w których obowiązkowo muszą znaleźć się ryż i ryba wędzona lub surowa, a przynajmniej krewetki czy paluszki krabowe. Bluefin Sushi obala ten mit i dowodzi, że w rolkach nie musi być ani grama mięsa ryb, aby rolki smakowały znakomicie. Jest to małe japońskie bistro, w którym kucharze dokładają wszelkich starań, aby na talerzach gości zawsze lądowały składniki najwyższej jakości. Restauracja oferuje sushi z dostawą, a każde pudełeczko zawiera prawdziwą eksplozję barw w postaci pięknie skomponowanych rolek z dużą ilością składników. Wśród przystawek znajdują się między innymi pierożki gyoza z warzywami lub wariant z krewetkami lub wieprzowiną. Ciekawą opcją są tutejsze bowle , czyli miski wypełnione rarytasami kuchni japońskiej. Połączenie w jednej potrawie krewetek panko, awokado, edamame i grzybów shitake to możliwość skosztowania wielu smakołyków na raz. Warto również skusić się na delikatnego tatara z łososia, który jest serwowany z kimchi i chrupiącą marchewką. Zanim zamówisz sushi, warto skosztować tutejszych ryb w postaci sashimi. Słowo to w języku japońskim oznacza sposób serwowania surowego mięsa. Jest ono zazwyczaj krojone w kostkę lub plasterki i serwowane razem z przyprawami. W Bluefin Sushi Kraków można zamówić w ten sposób sashimi z surowego tuńczyka z dodatkiem cytrusów i jadalnych kwiatów, sashimi z dorady czy łososia, a także zmiksowane sashimi, dzieki któremu można skosztować każdej z tych ryb. Nigiri to potrawa, która zbliża nas do kluczowego sushi. Jest genialna w swojej prostocie. Składa się z porcyjki ryżu, na której układane są morskie dodatki i ryby. W Bluefin Sushi można zamówić nigiriz surowym łososiem i tuńczykiem, z łososiem z dodatkiem pasty miso, a także z węgorzem. Najważniejszym daniem w tej restauracji zdecydowanie jest sushi, które zachwyca różnorodnością. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie, tym bardziej że można wybierać spośród licznych opcji standardowych i wegetariańskich. Wśród hosomaków, w których znajduje się jeden składnik, znajdują się na przykład rolki z doradą, łososiem i sosem kobe czy z tuńczykiem. Znakomite opinie mają futomaki z grillowanym węgorzem, tykwą japońską, awokado oraz japońskim omletem tamago z dodatkiem bulionu rybnego. Podobnym zainteresowaniem ze strony klientów cieszą się rolki sushi z tatarem z łososia, sałatą, świeżym szczypiorkiem oraz sosem chilli na bazie majonezu. Do najbardziej wykwintnych wariantów w Bluefin Sushi należą uramaki z doradą, w których walory smakowe ryby podkreślają awokado, zielony ogórek, sos truflowy, a także płatki czarnej trufli. Z kolei wegetarianie będą zachwyceni rolkami uramaki, w których znajdują się szparagi w tempurze, awokado, ogórek zielony, chrzan wasabi oraz marynowana rzodkiew takuan. Wśród dań przyjaznych wegetarianom warte polecenia są rónwież hosomaki z awokado, tykwą japońską, szparagami zielonymi czy miksem warzywnym. Wszystkie potrawy zachwycają wieloma barwami i niezwykle kunsztownym wykonaniem.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *